Ny rapport spårar ursprunget till omfattande kändis Bitcoin-bedrägerier till Östeuropa

Bitcoin-bluffannonser verkar växa eftersom hackare vill utnyttja tillgångens rally.

I en nyligen genomförd utredning verkar myndigheterna ha spårat en Bitcoin-annonsbaserad bluffoperation till adresser i Ryssland.
Ryssland eller Ukraina

Förra helgen rapporterade The Guardian Australia om ett betydande Bitcoin-annonsschema som fungerade i ungefär två år. Bedrägerierna använder bilder av flera kända personer utan deras samtycke i artiklar som främjar bedrägliga kryptoinvesteringssystem. Många av dessa system lovar stor avkastning på aktiviteter som sträcker sig från kryptoinvesteringar till gruvdrift, i hopp om att fånga intet ont anande offer.

Guardian hade spårat fem personer som enligt uppgift registrerade hundratals falska webbplatser relaterade till bedrägeriet. Alla fem har adresser i centrala Moskva, och nyhetskällan tillade att den hade skickat e-postadresserna för två av de misstänkta till Google.

Guardian rapporterade också att bluffen också kunde ha sitt ursprung i Ukraina. Det hänvisade till en rapport från mars 2020 från Organised Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), som upptäckte ett callcenter i Kiev som visade annonser för liknande Bitcoins-bedrägerier.

Håller advokaterna glada

Utredningen i ärendet verkar ha varit självkonserverande. Företaget föll i oroliga vatten med den australiska miljonären Dick Smith efter att hans identitet användes i en annonskampanj för att främja bedrägliga kryptoprogram på The Guardian.

Som The Australian rapporterade i oktober hotade Smith, som driver en elektronikbutik som är uppkallad efter sig själv, att stämma The Guardian Australia för förtal. Medan annonserna själva inte innehöll kryptovalutor, länkade de till falska intervjuer med framgångsrika individer som Smith.

I dessa intervjuer skryter Smith enligt uppgift att göra betydande vinster i sina kryptoinvesteringar. Många av intervjuerna innehöll enligt uppgift också attraktiva rubriker som „Bli rik på några dagar“ och „Hur man gör pengar enkelt.“

Smiths advokat, Mark O’Brien, sa vid den tiden att affärsmogulen var inriktad på att se till att bedrägerierna slutade permanent.

„Medan vi erkänner att The Guardian Australia tar bort de bedrägliga annonser när de väl har meddelats, hindrar det inte [dess] australiensiska läsare från att bli offer för denna omfattande kryptokurrency-bluff.“

I hopp om att undvika rättsfall verkade nyhetsmediet ha gått på en egen utredning. Undersökningar från Google bör bidra till att ge mer tydlighet i frågan, och nyhetskällan hoppas kunna föra bedragarna inför rätta snarare än senare.